Scroll Down

Kunststoffen zijn er in vele soorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Buigbaar of niet buigbaar, elastisch of niet elastisch, licht of zwaar, wel of niet bestand tegen hoge temperaturen. Voor uw product wilt u de kunststof met de juiste eigenschappen voor uw toepassing hebben. Zo mag een verbanddoos niet buigzaam zijn, maar hoeft die ook niet hittebestendig te zijn zoals een pannengreep.

Wat is een polymeer?

Een polymeer is een molecuul dat zichzelf steeds herhaalt in een keten. Als basis voor de keten van moleculen staan monomeren die aan elkaar gekoppeld zijn. Een polymeermolecuul kan wel bestaan uit duizenden monomeermoleculen. Polymeren staan vooral bekend als plastics, maar ook eiwitten en koolhydraten zijn voorbeelden van polymeren.

Een lage of hoge druk, verschillende verwerkingstemperaturen en verschillende soorten monomeren: het zijn allemaal factoren die het mogelijk maken om verschillende polymeren te maken. Zo worden dus telkens andere kunststoffen, met andere eigenschappen, gemaakt.

Thermoplasten en thermoharders

Binnen de chemie wordt onderscheid gemaakt tussen polymeren die thermoharders zijn en polymeren die thermoplasten zijn. Voor spuitgieten wordt vrijwel uitsluitend gewerkt met thermoplasten. Thermoharders worden minder gebruikt dan thermoplasten omdat ze vrijwel niet met spuitgieten zijn te verwerken en slecht recyclebaar zijn.

Spuitgieterij Acodeq

Wilt u meer informatie over polymeren of wat we voor u als kunststof spuitgieterij kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Duurzaam
Meedenkend
Flexibel
Aandachtig