Scroll Down

Er zijn vele soorten kunststof waarmee we als kunststof spuitgieterij werken, met allemaal verschillende eigenschappen. Het ene type kunststof is buigzaam, een ander is juist heel hard. Plastic is een type kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic. We kunnen kunststoffen opdelen in de volgende drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.

Thermoplasten

Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij sterke verhitting zacht wordt. We kunnen ze dan in een bepaalde vorm persen. Als de thermoplast daarna afkoelt behoudt hij zijn nieuwe vorm. Acodeq gebruikt voor Spuitgieten uitsluitend thermoplasten. Toepassingen van thermoplasten zijn bijvoorbeeld koffiebekertjes, bakjes, emmers, buizen en kratten.

Thermoharders

Thermoharders, of thermohardende polymeren, blijven hard en behouden hun vorm als ze worden verhit. U kunt ze niet bekrassen en u kunt er moeilijk een stukje afbreken.  Toepassingen van thermoharders zijn bijvoorbeeld handgrepen van pannen, surfplanken, tennisrackets en ski’s.

Elastomeren

Elastomeren zijn polymeren met rubberachtige eigenschappen. Ze bevatten thermoharders én thermoplasten. Voorbeelden van toepassingen van elastomeren zijn autobanden, elastiek en spenen.

Alle soorten kunststof op een rij

Wat is kunststof?

Kunststof is een organisch materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door synthese (een reactie waardoor er een nieuwe stof ontstaat) van de grondstoffen. Het is geen natuurlijke stof maar is door een chemisch proces gemaakt. Kunststoffen behoren tot de polymeren: gekoppelde ketens van veelal dezelfde molecuulgroepen.

Kunststoffen zijn er in vele soorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Buigbaar of niet buigbaar, elastisch of niet elastisch, licht of zwaar, wel of niet bestand tegen hoge temperaturen. Voor uw product wilt u de kunststof met de juiste eigenschappen voor uw toepassing hebben. Zo mag een verbanddoos niet buigzaam zijn, maar hoeft die ook niet hittebestendig te zijn zoals een pannengreep.

Plastic of kunststof?
Plastic is een type kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic. Plastic is een kunststof waarvan door plastische vormgeving (verhitting in een vorm onder druk) een voorwerp kan worden gemaakt. Dat noemen we een thermoplast.

Duurzaam
Meedenkend
Flexibel
Aandachtig