Scroll Down

Een polymeer is een molecuul dat zichzelf steeds herhaalt in een keten. Basis van de keten van moleculen zijn monomeren die aan elkaar gekoppeld zijn. Een polymeermolecuul kan bestaan uit wel duizenden monomeermoleculen. Polymeren staan vooral bekend als plastics, maar ook eiwitten en koolhydraten zijn voorbeelden van polymeren.

Verschillende eigenschappen

Een lage of hoge druk, verschillende verwerkingstemperaturen en verschillende soorten monomeren: het zijn allemaal factoren die het mogelijk maken om verschillende polymeren te maken. Zo worden dus telkens andere kunststoffen, met andere eigenschappen, gemaakt. Daardoor zijn er kunststoffen in vele soorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Buigbaar of niet buigbaar, elastisch of niet elastisch, licht of zwaar, wel of niet bestand tegen hoge temperaturen. Voor uw product wilt u de kunststof met de juiste eigenschappen voor uw toepassing hebben. Zo mag een verbanddoos niet buigzaam zijn, maar hoeft die ook niet hittebestendig te zijn zoals een pannengreep.

Thermoplasten en thermoharders

Binnen de chemie wordt onderscheid gemaakt tussen polymeren die thermoharders zijn en polymeren die thermoplasten zijn. Voor spuitgieten wordt vrijwel uitsluitend gewerkt met thermoplasten. Thermoharders worden minder gebruikt dan thermoplasten omdat ze vrijwel niet met spuitgieten zijn te verwerken en slecht recyclebaar zijn.

Duurzaam
Meedenkend
Flexibel
Aandachtig