ABS Kunststof - Acrylonitril Butadieen Styreen

Scroll Down

ABS kunststof - Acrylonitril Butadieen Styreen - is een half transparant (opaak), stijf en zeer slagvast materiaal. Het is een copolymeer kunststof die hoofdzakelijk bestaat uit styreen en butadieen. ABS kunststof wordt regelmatig toegepast in combinatie met een andere soorten kunststof.

 

ABS-materiaal combineren

Een gecombineerde kunststof wordt ook wel een blend genoemd. In het geval van ABS wordt er een andere kunststoflaag aangebracht op het ABS-materiaal (coëxtrusie). Door middel van deze techniek is het mogelijk om de goede eigenschappen van ABS te combineren met de eigenschappen van andere kunststoffen. Blends zijn bijvoorbeeld ABS/PVC, ABS/PC en ABS/PA.

 

Eigenschappen van ABS kunststof

ABS is een licht maar hard en slagvast polymeer. Ook is ABS een vormvast materiaal en heeft het maar weinig neiging tot kruip. Afhankelijk van de blend is de maximale gebruikstemperatuur tussen de 85 °C en de 100 °C. De minimale gebruikstemperatuur is daarentegen -35 °C. Van zichzelf is ABS een brandbaar polymeer. Daarom wordt er vaak voor gekozen om vlamvertragers toe te voegen. 

Kleur/oppervlakte ABS

ABS is gemakkelijk in te kleuren, ook in opaal. Het oppervlakte is licht glanzend tot mat en is krasbestendig. ABS kunststof is ook te metalliseren met chroom en nikkel.

Coëxtrusie

Coëxtruderen is een vormgevingstechniek waarbij twee of meer soorten kunststof door een matrijs wordt gespoten. Zo is ABS te coëxtruderen in de combinaties ABS/ABS en ABS/SEBS. 

 

Toepassingen ABS-materiaal

Acrylonitril Butadieen Styreen is een kunststofsoort die veel wordt gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het kunststof spuitgieten van de alom bekende Lego-blokjes en Rubiks kubus, maar ook voor onder andere:

  • Meubelonderdelen
  • Sierstrips (auto)
  • Carrosseriedelen
  • Mobiele telefoons
  • Zonnebrillen
  • Douchekoppen
  • Reiskoffers

 

Acrylonitril Butadieen Styreen behoort tot de groep van thermoplasten die wij bij Acodeq ook vaak verwerken. Wij verwerken ABS onder andere tot verbanddozen.

 

Wilt u meer weten over ABS kunststof?

Bent u benieuwd of ABS kunststof een materiaalsoort is voor uw product? Bij onze spuitgieterij denken we graag met u mee over uw productontwikkeling. We hebben al vele klanten geholpen bij het kiezen van de juiste materialen voor hun producten. Neem dus gerust contact met ons op om dit te bespreken.

Duurzaam
Meedenkend
Flexibel
Aandachtig